STRÖMFORS X ADVENTURE, 16-17.9.2023
 Kilpailuohjeet

Strömfors X Adventure on seikkailutapahtuma kaksihenkisille joukkueille. Tapahtumassa on kolme sarjaa: 2h Beginners Luck, 4h Easy Pleasy ja 6h Medium Rare.

Tapahtumakeskus sijaitsee Strömforsin Ruukilla Loviisassa.
Navigointiosoite autopaikoitukseen: Ahlströmintie 1, Ruotsinpyhtää. Autopaikoitus on kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Fillariparkin osoite: Puistokuja 1.

JOUKKUE

Joukkueeseen kuuluu 2 henkilöä, jotka kulkevat koko tapahtumareitin yhdessä. Joukkue kilpailee omavalintaisella joukkueen nimellä. Lähtölistat ovat julkaistu nettisivuilla: https://xadventure.fi


AIKATAULU

Perjantai 15.9

17.30 2h Beginners Luck -sarjan kilpailumateriaalien jako 1 tunti ennen lähtöä.
18.30 Beginners Luck yhteislähtö
20.30 Beginners Luck sarjan maaliintulo.
21.00 Maali sulkeutuu.
Palkintojen jako heti tulosten selvittyä.


Lauantai 16.9

8.00 Kisakeskus aukeaa
9.00 Lähtöjen 10.00 & 11.00 kilpailumateriaalin jako
10.00 4h Easy Pleasy Lähtö (ensimmäinen lähtöryhmä
10.30 Lähtöjen 11.30 & 12.00 kilpailumateriaalin jako
11.00 6h Medium Rare Lähtö (ensimmäinen lähtöryhmä)
11.30 4h Easy Pleasy Lähtö (toinen lähtöryhmä)
12.00 Lähdön 13.00 kilpailumateriaalin jako
12.30 6h Medium Rare Lähtö (toinen lähtöryhmä)
13.00 4h Easy Pleasy Lähtö (kolmas lähtöryhmä)
13.45 Ensimmäiset maaliintulijat
14.30-20.00 Sauna lämmin
15.00- 21.00 Ruokailut Ravintola Myllyssä.
17.30 4h Easy Pleasy-sarjan palkintojen jako
19.00 6h Medium Rare-sarjan palkintojen jako
02.00 Ravintola Mylly sulkeutuu


MATERIAALIT JA REITTI

Tapahtuman reitti ja tehtävät pidetään salassa tapahtumamateriaalin jakoon asti. Tapahtumassa saa käyttää ainoastaan tapahtumajärjestäjien antamia karttoja. Kartat ovat karttamuovissa tai laminoituja. Koska tehtävänä on salakuljetushommat, niin reitti täydentyy suorituksen aikana. Eli lisäkarttoja, tehtäviä ja ohjeita jaetaan myös suorituksen aikana ja hämärähommaan osallistujat toimivat tilanteen vaatimalla tavalla.

Materiaalinjako Beginners Luck ja Easy Pleasy sarjassa tunti ennen omaa lähtöä. Medium Rare sarjassa kaksi tuntia ennen omaa lähtöä.

Karttaan merkitty Purppura ruudukko kuvastaa kiellettyä aluetta, ja nämä alueet on aina kierrettävä.

Jos osallistujat joutuvat odottamaan vuoroaan jollekin pakolliselle tehtävälle, tämä voidaan hyvittää tapahtuman myöhemmässä vaiheessa. Tapahtuma on non-stop -tyyppinen eli vaihtoalueilla vietetty aika kuuluu tapahtuma-aikaan. Saunaa ja ruokailua ei voida pitkittää tapahtuma-ajan ulkopuolelle. Maali suljetaan noin klo 21.00, jolloin pimeyskin jo vallitsee. Osallistujille jaetaan numeroliivit. Liivit tulee olla koko tapahtuman ajan näkyvillä. Kelluntaliivit tulevat toki numeroliivien päälle.

Joukkueet vastaavat lähtökohtaisesti itse huollostaan. Ulkopuolisen huoltajan käyttö kilpailusuorituksen aikana on kielletty. Tapahtumakeskuksen maalialueella sekä yhdellä huoltopisteellä reitin varrella on tarjolla järjestäjien puolesta nestettä ja pientä purtavaa.

Jokaisen joukkueenjäsenen on sivuutettava kaikki rastit rastilipun välittömästä läheisyydestä. Tätä sääntöä tarkkailevat rastitarkkailijat ja kanssaosallistujat. Rastipisteet ovat merkattu valko-oranssilla suunnistusrasti lipuilla. Rastilippuun tai rastilipun läheisyydestä voi löytyä lisäohjeita tehtävän suorittamiseen.

Rastitarkkailija voi halutessaan pyytää esittämään pakolliset varusteet tai jotain niistä. Esittämiseen kulutettu aika kuuluu tapahtuma-aikaan eikä sitä hyvitetä. Joukkueen on noudatettava rastitarkkailijan antamia ohjeita.

Rastitarkkailijat ottavat online väliaikoja suorituksestanne, jotta kotijoukot ja muut fanit voivat seurata livenä edesottamuksianne kotisohvalta tai kisakeskuksesta.

VAIHTOALUE ("FILLARIPARKKI")

Fillariparkki sijaitsee ruukin urheilukentän vieressä osoitteessa: Puistokuja 1. Fillariparkkiin osallistujat toimittavat oman pyöränsä ja kypärän, ennen kilpailun alkamista. Alueella on valvonta klo 8.00 jälkeen. Fillariparkki sijaitsee noin 1km kilpailukeskuksesta, joten alkuverkat voi myös suorittaa viemällä pyörän parkkiin ja hölkkäillä takaisin.

Maastossa on myös toinen vaihtoalue, jonne fillari jätetään jalan suoritetun suorituksen ajaksi

Vaihtoalueelta mukaan otetut tavarat on kuljetettava mukana koko osuuden ajan. Vaihtoalueelle voi jättää valvotusti säilytettäväksi materiaalia osuuden ajaksi (esimerkiksi pyörän tai muita varusteita).


CUT OFF

Cut off -aika on käytössä, jotta järjestäjä voi varmistaa kaikkien joukkueiden saapumisen maaliin tapahtuma-ajan puitteissa ja kohtuullisessa ajassa sarjan voittajasta. Luvataan että kilpailuaikaa on runsaasti yli ihanneajan.

KARTTA

Osallistujat saavat kolme kappaletta aluekarttaa kokoa A3 ja mittakaavassa 1:20000.

Yksi kappale on laminoitu ja kaksi kappaletta on karttamuovissa.
Kartassa näkyy kaikki keskeiset osat maastoalueesta. Karttaa saa täydentää omilla merkinnöillä. Matkan aikana tulee lisätehtäviä, joita ehkä haluaa lisätä karttaan. Suosittelemme sopivien kynien mukaan ottamista;).

Lisäksi osallistujat saavat muutamat tehtäväkartat, jotka ovat hieman suuremmassa mittakaavassa, eli kohteet on kuvattu suurempina kuin pienemmän (1:20000) mittakaavan kartassa.


SUUNNISTUS

Suunnistus on keskeinen osa seikkailusuoritusta. Suositellaan kompassin käyttöä. Jos mielestänne jokin tehtävä on suunnistuksellisti liian vaikea, niin katsokaa reitinvalintoja hieman laajemmin. Jokaiselle rastille voi päästä helpompaa ja sujuvampaa reittiä.

POLKUJUOKSU

Suorituksen aikana on luvassa siirtymisiä merkatuilla poluilla. Tällöin kannattaa tarkasti seurata punaisia merkkauskeppejä, jotka viitoittavat tien perille.

PYÖRÄILY

Pyöräilystä on tullut etukäteen eniten kyselyitä. Pyöräily alkaa ja päättyy Fillariparkkiin(v1), josta on ylempänä ohjeet. Polkupyöräksi kelvannee kieltolakiaikainen mummon vanha fillari, vaikka se voi luoda erilaisia lisähaasteita. 4h Easy Pleasy sekä 2h Beginners Luck reitti tukeutuu selkeisiin ja hyväkulkuisiin alustoihin. Reitille voi osua muutamia oikopaikkoja. 6h Medium Rare sarjassa riittää myös kieltolakiaikainen fillari, mutta silloin eroa kärjessä meneviin maastopyöriin syntyy merkittävästi (nyt ei puhuta myönteisestä vaikutuksesta). Pyöräilykypärän käyttö on pakollista aina pyörällä liikuttaessa. Fillariparkki (v1) lisäksi maaston puolella on yksi Vaihtoparkki (v2), jonne jätetään pyörä parkkiin, kunnes jalkaisin suoritettavat tehtävät ovat suoritettu.

MELONTA

Melonta alkaa ja päättyy samasta paikasta. Melonnan lähtöpaikkaan kannattaa tutustua ennakkoon. Melontasuorituksen aikana ei saa rantautua, ellei ole hätä, tai hätätilanne. Melonta tapahtuu järjestäjien tarjoamalla avonaisella kanootilla käyttäen yksipäisiä meloja. Melontaliivi on aina pakollinen varuste vesillä liikuttaessa. Joukkue valitsee vapaasti itselleen kanootin jäljellä olevasta kanoottirivistöstä. Melontaosuudella edetään ainoastaan meloen vesistöissä eli maata pitkin kantaminen tai muu oikaiseminen on kiellettyä.

UINTI

6h Medium Rare-sarjassa on mahdollista joutua suorittamaan jonkinlaista uintia/vesistönylitystä säästääkseen joukkueelleen aika.

TEHTÄVÄRASTIT (QUEST)

Tehtävärastien ohjeet tulevat tehtävärastin rastitarkkailijalta, sekä ovat luettavissa rastilipun vierestä. Aikaa tehtävärastella on 20 minuuttia. Tehtävän suoritettua hyväksytysti, niin saa jatkaa matkaa. Rastitarkkailija hyväksyy suorituksen ja antaa mahdollisesti lisäohjeita.


VARUSTEET, PAKOLLISET VARUSTEET JA KIELLETYT VARUSTEET
PAKOLLISET VARUSTEET

• Pakollinen varuste: toimiva puhelin, vesitiiviisti suojattuna, ladatkaa puhelimeen 112-sovellus ja tallettakaa tapahtuman johdon numero: 040 7739449, Esa Huttunen.
• vedenkestävä tussi tai kynä Quest-tehtäviä tai muita merkintöjä varten
• osuuden kartta (tapahtuman järjestäjältä)

• numeroliivi (tapahtuman järjestäjältä)
• (maasto)pyörä • pyöräilykypärä
• melontaliivi melonnassa (tulee järjestäjiltä)
• ensiapuvälineet (ensiside, laastari jne)

SUOSITELLUT VARUSTEET

• veden- ja tuulenpitävä takki
• Avaruuslakana, teippiä
• juomapullo tai -reppu
• evästä ja energiaa oman tarpeen mukaan
• renkaanpaikkausvälineet tai vararengas

KIELLETYT VARUSTEET JA MENETELMÄT
• karttanäytöllisen GPS-laitteen tai puhelimen karttasovelluksen hyödyntäminen navigoinnissa
• omat kartat

AJANOTTO
Suoritusaika on lähdön ja maaliintulon välinen aika. Suorituksen aikana osallistujille otetaan järjestäjien toimesta runsaasti online väliaikoja. Tapahtumassa ei käytetä esimerkiksi emit-leimasinta, vaan suoritusta valvotaan toisin menetelmin.
Suoritusaikaan kuuluvat mahdolliset lepoajat ja sakot. Mahdolliset hyvitykset jonotuksesta tms vähennetään loppuajasta, kuitenkin ei alle 10 sekunnin jonotuksia. Tapahtuman voittaja on tehtävistä nopeiten suoriutunut joukkue. Tulokset selviävät kaikkien lähtöryhmien päästyä maaliin.

WC, PUKEUTUMINEN JA SAUNAT
Tapahtumakeskuksesta ja sen läheisyydestä löytyy useita WC tiloja (katso aluekartta).
Pukeutumistilat löytyvät Wellstersin sisätiloista, jossa myös hieman suunnittelutilaa.
Järjestäjä on varannut osallistujille ruukin legendaarisen saunasaaren maaliintulon jälkeen. Sauna on lämmin 14.30-20.00.

RUOKAILU
Maittavan ruokailun tarjoaa tunnelmallinen Ravintola Mylly. Mylly sijaitsee 100 metriä maalista ja on auki aamukahteen. Seikkailutapahtuman ruokailut kisaaikataulun mukaisesti 15.00- 21.00 välisenä aikana.

JURY JA PROTESTIT

Jury koostuu tapahtuman johtajasta, toisesta järjestäjän edustajasta ja kahdesta osallistuja jäsenestä. Jyryn tehtävä on
• valvoa sääntöjen noudattamista
• käsitellä mahdolliset protestit
• määrittää mahdolliset rangaistukset protestien pohjalta
• soveltaa sääntöjä maalaisjärjellä
Juryn päätöksiin riittää kolmen juryn jäsenen päätös. Juryn päätös on lopullinen.

Protesti pitää tehdä kirjallisena. Protestissa pitää näkyä:
• protestin tekijän joukkueen edustajan nimi ja allekirjoitus päiväyksineen
• protestin kohde (joukkueen numero)
• protestin syy
• mahdollisten todistajien nimet, yhteystiedot ja allekirjoitukset päiväyksineen
Protestin nosto maksaa 50€. Maksu palautetaan, jos protesti menee läpi. Protesti(t) pitää nostaa 30 minuuttia protestin tekevän joukkueen maaliintulon jälkeen. Jokainen epätäydellinen protesti hylätään (suullisia protesteja ei hyväksytä). Epäurheilijamaisesti nostettu protesti voi johtaa rangaistukseen protestin nostajalle. Mitkään ympäristöön vaikuttavat tekijät eivät voi johtaa protestin läpimenoon (sää, maasto, liikenne, kuljetus, etc.).

RIKKEET JA RANGAISTUKSET
Rangaistukset vaihtelevat viidestätoista (15) minuutista (pienet rikkeet) diskauksiin (merkittävät rikkeet). Riketaulukko määrittelee kolmentyyppiset rangaistukset:
• Diskaus: joukkue hylätään, eikä saa lopputulosta tapahtumasta.
• Osuushylkäys: joukkue voi jatkaa tapahtumaa, mutta lopputuloksissa osuus hylätään ja aika annetaan osuuden hitaimman läpisuoritetun ajan mukaan lisättynä siihen yksi (1) tunti.
• Lisäaika: kiinteä lisäaika lisätään lopputuloksiin.


ANTIDOPING
Tapahtumassa on dopingaineiden käyttö kiellettyä. Kiellettyjen aineiden lista löytyy SUEK:n sivuilta (https://suek.fi/).

VAKUUTUKSET
Osallistujat osallistuvat tapahtumaan omalla vastuullaan. Tapahtuman järjestäjä ei vakuuta kilpailijoita millään tavalla. Tapahtuman järjestäjä erityisesti kehottaa kilpailijoita hankkimaan erillisen vakuutuksen tapahtuman yhteydessä mahdollisesti aiheutuvien vammojen tai vahinkojen varalta.

TURVALLISUUS
Kilpailijoiden pitää olla aina enintään 100 metrin päässä toisistaan, mutta kuitenkin näköetäisyydellä. Tapahtumassa kuljetaan yleisiä teitä ja yksityisillä mailla. Tiet ovat tapahtuman aikana yleisessä käytössä ja muut tielläliikkujat eivät ole välttämättä tietoisia tapahtumasta. Osallistujien on noudatettava liikennesääntöjä. Osallistujan on oltava uimataitoinen. Osallistujan on ymmärrettävä riskit, jotka osallistuminen tällaiseen tapahtumaan saattaa aiheuttaa. Jos osallistuja joutuu keskeyttämään hoitoa vaativan vamman vuoksi, häntä ei saa jättää yksin, ennen kuin hänet saadaan hoitoon. Onnettomuustilanteessa tapahtuman järjestäjä varaa oikeuden olla päästämättä osallistujaa jatkamaan tapahtumaa. Kaikissa tapauksissa osallistuja jatkaa kuitenkin omalla vastuulla.

Toiminta hätätilanteissa
1. Auta hätään joutuneita kilpailijoita
2. Hälytä tarvittaessa apua
3. Soita tapahtuman järjestäjille ja odota ohjeita
4. Toimi tapahtuman järjestäjien antamien ohjeiden mukaisesti