Strömfors X Adventure 25.5.2024

Toukokuun Strömfors X Adventure järjestettiin erittäin vaihtelevissa olosuhteissa. Aamupäivän lähes 30 asteen helle vaihtui iltapäivällä ukkosmyrskyyn, mikä koetteli osallistujia äärirajoille.

Kilpailupäivä alkoi aamulla Easy 4h, 7h Medium Rare ja 10h Tough Day -sarjoilla, jotka lähtivät yhteislähtönä suorittamaan prologitehtävää Strömforsin kuvankauniissa ruukissa. 4h Medium Rare+ sarjan lähtö oli iltapäivällä. Tehtävän nimi oli "Brains", ja siinä vaadittiin hoksottimia ja päättelykykyä. Nopeimmat selvittivät tehtävän 7 minuutissa, ja keskimäärin tehtävään meni 12 minuuttia. Prologin jälkeen osallistujat jatkoivat seikkailuaan oman sarjan tehtävillä.
Melontaosio oli venytetty mahdollisimman pitkäksi ja näyttäväksi, ollen lyhimmilläänkin noin 6,5 km. Siinä ajassa ehtii kuulemma melomisen taitokin kehittyä. 

Stockforsin alueella kilpailijat suorittivat vauhdikkaan sprinttisuunnistuksen emit-leimasimilla. Erikoisuutena olivat rastit vanhan tehtaan sisätiloissa, kahdessa kerroksessa ja pimeässä tilassa, mikä toi erityishaasteita kartan tulkitsemiseen. Sprintin nopeimmin suoritti joukkue numero 7, eli Rakkine Seikkailijat, joilla oli jo kuuden tunnin kisarasitus jaloissaan. 

Sprinttiradan tulokset

Stockforsin suunnalla oli myös Quest "Go West", joka oli suunnassa kulku-tehtävä. Joukkue numero 90, eli Sissit-W (Viivi Kainlauri, Minna Tuomala) osui tehtävässä suoraan oikeaan merkkiin ja osoitti tapahtuman parasta suunnassa kulku-taitoa.

Yllätyksellisiin paikkoihin kuului muun muassa Ahvenkosken vanhan rautatiepohjan vieressä sijainnut saarirasti. Useimmat ylittivät veden tukkia hyödyntäen, mutta ylityksessä nähtiin myös upeita sammakkopotkuja. Saaren eteläpään kohdilla vesi oli matalimmillaan, eli siitä olisi päässyt ehkä kaikista helpoiten yli, mutta kiireiset osallistujat eivät ehtineet asiaa sen enempää tutkia.

Haukkakalliolla oli kalliolta laskeutumispiste, ja Haukkakallion ja Ahvenkosken välimaastossa oli 1-2,5 km tiukka suunnistusrata. Vaikka rata näytti haastavalta, niin hyvillä reitinvalinnoilla ja toteutuksilla suunnistus sujui suhteellisen sujuvasti. Suurimmat virheet tulivat ukkossateiden ja hyttysten häiritessä suunnittelua. Hyttysten hoputtamina monet joukkueet huomasivat vasta kisanjälkeisen ruokailun yhteydessä, mistä olisi kannattanut kulkea löytääkseen rastit mahdollisimman sujuvasti. Kauttaaltaan nähtiin myös tässä tehtävässä lukuisia erinomaisia venymisiä.


Pitkänmatkan sarjalaiset rullasivat pyörillään syvälle Lapinjärven maille. Lapinjärven Taasianjoen varrella sijaitseva Lapinkylä on tunnettu vanhoista maatilostaan, joista moni liittyy legendaarisen Vänrikki Stoolin tarinoihin. Lapinkylän Högbergetillä osallistujat seurasivat yhtä tarinaa saavutakseen "Mörktrapponan" kalliohalkeamaan.

Seikkailu-tapahtuman kulkua pystyi seuraamaan gps-punchin tarjoamasta liveseurannasta, jossa joukkueiden leimaukset ilmestyivät reaaliajassa kuvaruudulle.

Osallistujien positiivinen asenne ja huima seikkailuhenki olivat sykähdyttävää seurattavaa. Avuliaisuus ja toisten kannustaminen ovat olennainen osa seikkailutapahtumien yhteisöllisyyttä.

Kaiken kaikkiaan päivä oli mahtava, hyvässä seurassa. Upeat yhteistyökumppanit mahdollistivat tapahtuman eri osa-alueet, ja kiitosten lista on pitkä. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia haasteita ja seikkailuja!

4h Easy
1. Nöösipojat Antti Palokangas JP Wirta 03:50:54
2. Team 37 Matias Kuisma Sannukka Kuisma 03:57:38
3. Jokilahti Adventure Team. Lari Oksala Laura Oksala 04:40:06

7h Medium 

1. VJ-sports Pekka Viita Aku Oja 06:33:28
2. Team Yllytyshullut Hanna Väisänen Liisa Tiussa 07:01:35
3. Sasa Team Seikkailee Saijariina Kuokkanen Saku Laine 07:14:42

4h Medium+ 
1. Team Ruusperit Lauri Tolvanen Antti Tolvanen 04:13:30
2. Eeppinen Oikotie Janne Härkönen Jenni Härkönem 05:06:47
3. Carbonmonoxidemen Tommi Häkämies Turo Häkämies 05:14:51

Tough Day
1. Rakkine Seikkailijat Jarkko Tolsa Kalle Vitikainen 06:57:56
2. Gimmefive Multisport Johannes Kumpukoski Antti Metsola 07:55:28
3. Kaisla Miina Hietala Sanna Tolsa 08:04:09